Navigation

Bekaert: daling van de omzet - visie op het aandeel

Bekaert: daling van de omzet - visie op het aandeel

Bekaert $BEKB, een vooraanstaand producent van staaldraad, heeft in het eerste kwartaal van 2024 een daling in de omzet ervaren, wat overeenkomt met de verwachtingen. In de eerste drie maanden van het jaar bedroeg de geconsolideerde omzet 1,025 miljard euro, wat een afname van 14 procent is ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De gecombineerde omzet daalde eveneens met 15 procent naar 1,245 miljard euro.

Deze resultaten zijn mede het gevolg van een moeilijke vergelijkingsbasis met het eerste kwartaal van 2023, toen er sprake was van sterke herbevoorrading door klanten in China, gunstige wisselkoerseffecten, en doorgerekende stijgingen in grondstof- en energiekosten.

Positieve punten:

  • Bekaert blijft financieel robuust ondanks de huidige uitdagingen.
  • Het bedrijf is optimistisch over het bereiken van strategische en financiële doelen op middellange en lange termijn.
  • Een significante bijdrage van de omzet wordt gegenereerd uit duurzame oplossingen, wat de positie van het bedrijf in een groenere economie versterkt.

Negatieve punten:

  • Aanzienlijke omzetdalingen in het eerste kwartaal, mede door moeilijke vergelijkingsbasis.
  • Aanhoudende economische onzekerheden en uitdagende marktcondities kunnen verdere groei belemmeren.
  • De druk van hogere grondstof- en energiekosten blijft een punt van zorg voor de winstmarges.

Het aandeel

Hoewel de cijfers een "mixed bag" zijn, vinden wij ze onderliggend redelijk sterk. Al langer overwegen we om toch iets met het aandeel te doen. Dit ook gezien de prijs gedreven actie van het aandeel. Nu wachten we nog, maar we hellen steeds meer over naar een positie.

Extra informatie

Ondanks uitdagingen, blijft Bekaert optimistisch over haar financiële gezondheid en het vermogen om de strategische prioriteiten voort te zetten. De verkoop in 2024 is volgens verwachtingen van start gegaan, ondanks aanhoudende economische onzekerheden en uitdagingen in enkele eindmarkten. Het management verwacht een bescheiden omzetgroei en minstens stabiele marges voor 2024.

Voorbij 2024 houdt Bekaert vast aan haar langetermijndoelstellingen, waaronder een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 5 procent vanaf 2026, en een onderliggende EBIT-marge van meer dan 10 procent met een onderliggende ROCE van meer dan 20 procent. Daarnaast wordt verwacht dat meer dan 50 procent van de omzet uit duurzame oplossingen zal komen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.