Navigation

Aandelen: Bedrijven verlagen massaal hun outlook - Dat is niet per se negatief

Aandelen: Bedrijven verlagen massaal hun outlook - Dat is niet per se negatief

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Sinds de start van het nieuwe resultatenseizoen valt op dat steeds meer bedrijven hun vooruitzichten naar beneden bijstellen of zelfs helemaal intrekken.

Op het eerste gezicht lijkt dit een zorgwekkende ontwikkeling. Het zou kunnen wijzen op verslechterende marktomstandigheden, druk op de marges of een afkoelende vraag. Toch is dit beeld niet volledig.

Lagere lat in onzekere tijden

Bedrijven opereren momenteel in een omgeving vol onzekerheden, zoals geopolitieke spanningen, hardnekkige inflatie, rentebeleid van centrale banken en een grillige consumentenvraag.

In plaats van zich vast te pinnen op gedetailleerde voorspellingen, kiezen veel ondernemingen ervoor om de lat bewust lager te leggen.

Door hun outlook te verlagen of tijdelijk weg te nemen, creëren ze meer ruimte voor interpretatie en beschermen ze zich tegen mogelijke teleurstellingen op de korte termijn.

Grote beleggers anticiperen hier vaak al op

Wat hierbij meespeelt, is dat veel grote beleggers al vroeg signalen oppikken. In het zogenaamde ‘fluistercircuit’ circuleert vaak al informatie voordat de officiële mededelingen van bedrijven volgen.

Daardoor hebben analisten in veel gevallen hun verwachtingen al stilzwijgend aangepast, nog vóór de officiële outlookverlaging komt. Wanneer bedrijven vervolgens hun verwachtingen daadwerkelijk bijstellen, is dat meestal geen verrassing meer voor de markt en worden taxaties officieel aangepast.

Kans op meevallende resultaten

Op het moment dat de officiële verwachtingen dalen, volgt dus vaak een neerwaartse bijstelling van de taxaties door analisten. Die bijstellingen kunnen echter doorschieten.

Het gevolg: de lat komt zo laag te liggen dat bedrijven bij de volgende kwartaalpublicatie eenvoudig boven de verwachtingen kunnen uitkomen. Wat eerst een negatief signaal leek, kan dus uiteindelijk juist leiden tot positieve verrassingen bij de resultaten.

Marktimpact is genuanceerd

Dat neemt niet weg dat de marktreactie op een verlaging van de outlook wisselend kan zijn. Koersen kunnen in eerste instantie dalen, afhankelijk van de toon van het bericht, de sector waarin het bedrijf actief is en de bredere marktomstandigheden.

Maar je ziet ook vaak dat een aandeel juist gaat stijgen, doordat er al iets is gecommuniceerd via het fluistercircuit.

Het betekent dus dat een outlookverlaging automatisch negatief is. In veel gevallen is het al in geprijsd of zelfs onderdeel van een bredere strategie om verwachtingen te managen in een uitdagende omgeving.

Conclusie

Het verlagen of intrekken van een outlook is in de huidige context niet louter een zwaktebod. Integendeel, het is vaak een bewuste keuze om flexibiliteit te behouden en ruimte te creëren voor toekomstige meevallers.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.